tisdag 7 oktober 2014

MOROTSKAKA

Morotskaka är nog den kaka som passar allra bäst ihop med en cream cheese frosting, tycker jag i alla fall:-) Den här kakan blir både mjuk, saftig & luftig. Funkar även utmärkt att göra muffins/cupcakes av.

TID: ca 1 1/2 h
UGN: 150˚C
GRÄDDA: ca 55 min
RÄCKER TILL: ex en rund form på 24 cm i diameter (ger ca 12 bitar)
SVÅRIGHETSGRAD: lätt

Köksredskap:
Måttsats - dl, tsk
Två bunkar
Elvisp och träslev eller liknande
Potatisskalare och rivjärn
Springform, 24 cm i diameter alt muffinsformar (muffinsplåt om det inte är stabila formar)

Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma (går att utesluta)
1 tsk malen ingefära (går att utesluta)
1 nypa salt
1/2-1 dl olja (ex raps eller majs)
ca 4 dl rivna morötter (ca 3-4 normalstora morötter)

Ingredienser: Frosting
Klica HÄR för recept på cream cheese frosting

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
3. Blanda alla de torra ingredienser i en annan bunke och vänd ner i äggsmeten. Rör ihop.
4. Skala och riv morötter. Tillsätt sedan de rivna morötterna och olja och rör ihop.
5. Smöra och bröa en form
6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen.
7. Prova med en sticka om kakan är färdig.
8. Låt kakan svalna.
9. Medan kakan svalnar kan man göra frostingen.
10. Spackla/spritsa på frosting när kakan svalnat helt.

Tips:
- När kakan är spacklad med frosting kan man dra en s k mönsterkam över frostingen för en intressant look.
- Pudra gärna lite kakao över frostingen på kakan.
- Strö över lite (ev överbliven) riven morot som garnering (tänk bara på att det funkar bäst om kakan skall serveras strax därefter, efter ett tag ser nämligen morötterna lite torra och tråkiga ut, alt kan man kanske plasta in den).

Övrigt:
Tårtbotten
För att göra en tårta tyckte jag det var bättre med mindre olja i satsen. Särskilt om man vill göra flera lager, då blir bottnarna lite lättare och luftigare, och därmed enklare att jobba med.

Spackla/spritsa
Vill man spackla, alt spritsa en tårta? Tänk på att det då går åt en massa frosting! Man får kanske göra 4-6 satser istället för en.

Inga kommentarer: