torsdag 20 november 2014

RULLRÅN

TID: 30-45 min
GRÄDDA: ca 1 min/rån
RÄCKER TILL: ca 20-30 rån
SVÅRIGHETSGRAD: medel-medelsvår

Köksredskap:
Måttsats - dl, ev tsk
Värmetålig skål eller liten kastrull
Bunke & handvisp
Liten slev eller en måttsats
Rånjärn
Rångaffel, vanlig gaffel eller bomullshandskar
Ev ett glas

Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
Ev smaksättning 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kallt vatten

Gör så här:
1. Smält fettet (i micro eller på spis) och låt svalna.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
3. Tillsätt kallt vatten och rör om till en slät smet.
4. Tillsätt sedan fettet och rör om.
5. Grädda i ett rånjärn, ta ca 1/2 dl smet till varje rån.
7. Grädda tills de börjar få lite färg. Man får pröva sig fram hur länge, det är olika för olika järn. Sedan är det bara att ta tid på varje, ta gärna hjälp av en timer. (I mitt elektriska järn tog det ca 59 sek).
8. Rulla ihop rånet direkt när det gräddat klart, det gäller att vara kvick då de stelnar fort, men var försiktig för de är HETA! Använd gärna en speciell rångaffel i trä, men det går även ganska bra med en vanlig gaffel. Man kan även lägga rånen över ett glas för att bilda en bägare.

Övrigt:
Jag har läst att det även ska gå att rulla ihop rånen med fingrarna om man har bomullshandskar på sig, har dock själv inte provat än.

Rullrånsjärn



Inga kommentarer: