tisdag 15 april 2014

KNÄCKFLARN

TID: ca 1 h
UGN: ca 175˚C
GRÄDDA: ca 10 min
RÄCKER TILL: ca 50 st (minns inte exakt, bara att det blev ganska mycket, jag får uppdatera antalet nästa gång jag bakar dessa)
SVÅRIGHETSGRAD: medel

Köksredskap:
Måttsats - dl, tsk
Liten värmetålig skål
Bunke och träslev eller liknande att röra med
Två teskedar
Bakpappersklädda plåtar

Ingredienser:
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Smält fettet i en skål och häll sedan över i en bunke.
3. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.
4. Klicka ut smeten glest på bakpappersklädda plåtar (de sprider ut sig ganska mycket under gräddning). Använd gärna två teskedar att klicka ut med, 12 st bollar per plåt, som små chokladbollar ungefär.
5. Grädda mitt i ugnen tills flarnen fått fin lätt gyllene färg.
6. Låt dem svalna något innan de lossas från bakpapperet.

Tips:
- Kan läggas ihop två och två med smörkräm. Smaksätt ev smörkrämen med lite rivet citronskal och pressad citronjuice.
- Man kan böja dem över en kavel eller liknande medans de fortfarande är något varma, så de får en fin rundad form, tänk pringles chips.
- Kalla flarn kan penslas med smält choklad, alternativt doppas i chokladen.

Inga kommentarer: