fredag 22 augusti 2014

KIBBEH

TID: ca 1 h & 15 min
UGN: 200˚C
GRÄDDA: ca 45 min
RÄCKER TILL: ca 9 port

Köksredskap:
En skål eller ett litermått
Kniv & skärbräda
Stekpanna
En stor bunke
En ugnsform på ca 30x30 cm

Ingredienser:
4-5 dl bulgur
Ca 600 g nötfärs
1 gullök
1 påse pinjenötter (ca 50 g)
Salt
Svartpeppar
Spiskummin
Olivolja

Gör så här:
1. Mät upp och blötlägg bulgur i en skål eller litermått, tills de svällt (tar en halvtimme ungefär).
2. Stek under tiden lök och ca 1/4 av färsen. Tillsätt pinjenötter. Krydda med lite salt, peppar och spiskummin. Ställ åt sidan.
3. Blanda sedan den resterande färsen (som inte stekts) med bulgur (hälften färs, hälften bulgur) och krydda.
4. Smörj en form med olja och tryck ut hälften färs/bulgur-blandningen på botten.
5. Strö sedan över botten med den stekta färsblandningen.
6. Ta till sist resterande färs/bulgur-blandningen och lägg ut ett lager som täcker det hela. Lättast är att trycka ut platta biffar i handflatan och sedan lägga ut alla bitar och "pussla" ihop. Bred olja ovanpå med fingrarna (ganska mycket annars blir det torrt).
7. Grädda mitt i ugnen.
8. Skär sedan upp i bitar när den är färdig.

Tips:
Serveras gärna med tabbouleh till.

Inga kommentarer: