lördag 23 augusti 2014

VINBLADSDOLMAR

Ett typiskt tillbehör till libanesisk meze. Lite pillergöra, men inte så svårt när man väl "get the hang of it". Krävs nog en nypa tålamod men är väl värt besväret tycker jag;-)

TID: 1-2 h
RÄCKER TILL: runt 100 st ungefär
SVÅRIGHETSGRAD: medel

Köksredskap:
Kniv & skärbräda
Stekpanna
Stor gryta
Tallrik

Ingredienser:
1 gullök
2 vitlöksklyftor
Ca 300-350 g nötfärs
Salt
Svartpeppar
Ca 4-5 dl ris (okokt)
1 brk vinblad
Potatis
Olivolja
Ca 1 liter vatten
Ev citronsaft från 1 citron

Gör så här:
1. Hacka löken fint och stek i en stekpanna med lite olja.
2. Stek sedan tillsammans med färsen och krydda med salt, peppar och pressad vitlök.
3. När färsen är färdig, ta från plattan och tillsätt riset och rör om.
4. Lägg upp vinblad på bordet, blanka sidan nedåt.
5. Lägg upp ca en tesked ris- och färsblandning på ett blad. Vik upp nedre delen av bladet över fyllningen, vik sedan in sidorna och rulla till sist upp hela till en rulle. Är några blad små kan man lägga två stycken bredvid varann, lite omlott.
6. När alla dolmar är färdigrullade, skär upp lite potatis i skivor och lägg i grytans så bottnen täcks (detta så dolmarna inte fastnar i botten under kokning).
7. Lägg sedan i dolmarna tätt bredvid varandra. Lägg på en tallrik, så dolmarna inte rullas upp under kokningen.
8. Häll på vatten och ev citronsaft (så att det täcker dolmarna) och låt koka upp.
9. Koka sedan på låg värme tills riset är klart.

Tips:
- Servera gärna med lite citronskivor.
- Gott som tilltugg till meze.
- Kan ätas både kalla som varma.

Inga kommentarer: