måndag 27 januari 2014

BANANKAKA

TID: ca 1 h
UGN: 175˚C
GRÄDDA: 40-50 min
RÄCKER TILL: ca 8 bitar
SVÅRIGHETSGRAD: lätt

Köksredskap:
Måttsats (dl, tsk)
Rund spring- eller kransform
Pensel
Assiett och gaffel
3 bunkar/skålar ev ett litermått
Elvisp
Slickepott
Provsticka

Ingredienser:
2 övermogna bananer
50 g smör eller margarin
1/2 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Ingredienser: Smörj & bröa
Flytande milda
Mannagryn eller råsocker

Gör så här:
1. Sätt på ugnen.
2. Mosa bananerna på en assiett med gaffel.
3. Smält smöret (i värmetålig skål i micro tex). Häll sedan i mjölken.
4. Vispa ägg och socker poröst.
5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel i ett litermått eller en mindre skål. Vänd sedan ner blandningen i smeten och vispa.
6. Tillsätt sedan matfettsblandningen och de mosade bananerna och vispa ihop.
7. Smörj och bröa en rund form (Pensla gärna med flytande milda och bröa med mannagryn eller råsocker). Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen.
8. Känn med provsticka i mitten på kakan om den är färdig.
9. Låt kakan vila i formen ett par minuter. Vänd sedan upp på en tallrik eller tårtfat (eller dylikt) och låt kallna helt under formen.

Tips:
Gott med ett glas kall mjölk till.

Inga kommentarer: