fredag 13 december 2013

NASI GORENG

TID: ca 1 1/2 h
UGN: 200˚C
RÄCKER TILL: en långpanna, 6-8 port
SVÅRIGHETSGRAD: medellätt

Köksredskap:
Måttsats - liter, dl, msk, tsk
Kniv & skärbräda
Stekpanna
Långpanna
Ugnsfolie

Ingredienser:
4-5 dl färdigkokt ris
Olja att steka i
1 gullök
400 g kokt höns eller kycklingkött i strimlor
6 port kokt, kallt ris
1/2 vitkålshuvud (ca 1 kg) i strimlor
1/2 dl soja
2 msk curry
1 tsk salt
1/2 liter höns eller grönsaksbuljong

Gör så här:
1. Börja med att koka riset (eller ännu bättre, om man har, ta fram rester ur kylen som redan är färdigkokt) och höns- eller kycklingköttet (glöm ej att inte hälla bort vattnet, utan spara det som buljong till senare).
2. Sätt på ugnen om rätten ska göras färdig på en gång. Har man exempelvis en bjudning och bara vill förbereda, sätter man på ugnen strax före servering, ca 30 min kanske.
2. Hetta upp olja i en stekpanna. Tillsätt curryn och fräs den lätt. Lägg i löken och stek den mjuk i oljan och curryn. Tag upp och lägg åt sidan.
3. Stek sedan vitkålen i olja i omgångar och lägg åt sidan.
4. Stek därefter hönsköttet och lägg åt sidan.
5. Sist av allt steks riset.
6. Blanda till sist allt i en långpanna och krydda med salt och soja efter smak.
7. Tillsätt hönsbuljong för att få rätten saftig och god.
8. Hit kan man förbereda, om man inte ska äta direkt.
9. Täck med folie och värm i mitten av ugnen.

Inga kommentarer: