söndag 15 december 2013

SEMLOR

Detta recept på semlor är det bästa jag gått efter. Degen ger underbart goda och luftiga semlebullar med fin slät yta.

TID: ca 2 h
JÄSTID: 2x30 min
UGN: ca 200-225˚C
GRÄDDA: ca 8 min
RÄCKER TILL: 12 medelstora bullar
SVÅRIGHETSGRAD: medel

Köksredskap:
Måttsats - dl, msk
Liten värmetålig skål eller kastrull
Degbunke
Mindre skål
Bakmaskin eller elvisp med degkrokar
Degskrapa
2 bakpappersklädda plåtar
Liten skål & pensel
Liten kniv eller sax
Rivjärn
Elvisp
Sprits
Tesil

Ingredienser: Bulldeg
3 dl mjölk
75 g smör eller margarin
50 g jäst
1 dl strösocker
1 tsk hjorthornssalt
1/2 tsk salt
ev 1 tsk kardemumma
1 ägg
10 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg eller mjölk

Ingredienser: Fyllning & garnering
Inkråm från bullarna
Mandelmassa
Mjölk
Vispgrädde
Florsocker


Gör så här:
Bulldeg
1. Värm mjölken till 37 grader och klicka i smöret.
2. Smula jästen i en degbunke, rör ut den med mjölken.
3. Blanda socker, salt och hjorthornssalt (kardemumma om man vill) i en liten skål och häll i degspadet tillsammans med ägget.
4. Häll i mjölet lite i taget. Arbete degen smidig och blank. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa.
5. Sätt på ugnen.
6. Knåda degen på bakbord. Dela degen i 2 delar och skär sedan varje del i 6 delar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar (2 plåtar om 6 bullar) och låt dem jäsa övertäckta igen.
7. Pensla bullarna, med ägg om man vill ha bullar med en blank yta, mjölk om man vill ha dem matta.
8. Grädda mitt i ugnen. Låt sedan svalna på galler.
Fyllning & garnering
1. Skär eller klipp ut lock på bullarna. Gröp ur lite inkråm så det blir en grop i bullarna.
2. Riv eller smula mandelmassa och blanda med inkråm och mjölk. Klicka eller spritsa i fyllningen i gropen på bullarna.
3. Vispa grädden och klicka eller spritsa på bullarna. Lägg locket ovanpå och pudra över lite florsocker med en tesil.

Inga kommentarer: