torsdag 20 mars 2014

DULCE DE LECHE

Detta är kolornas kola! Direkt översatt betyder dulce de leche "söt mjölk" och är väldigt poppis i latinamerikanska länder. Första gången jag blev introducerad denna läckerhet var som barn av en grannkompis från Chile. Det går att köpa färdigt på burk, men att koka kondenserad mjölk själv blir snäppet bättre, plus att man då kan välja konsistensen själv. På bilden här till höger kokade jag burken till vänster i ca 2 h och den till höger i ca 4 h.

TID: 2-4 h
SVÅRIGHETSGRAD: lätt

Köksredskap:
Stor gryta med lock
Ev frityrnät
Ev vattenkokare

Ingredienser:
Kondenserad mjölk, konservburk
Upp till ca 5 liter vatten

Gör så här:
1.
Riv bort etiketterna på burkarna.
2.
Lägg burken i en kastrull (gärna i ett frityrnät, för att inte göra skada på kastrullens botten).
3.
Förkoka gärna vatten i vattenkokare, så spar man tid och energi.
4.
Fyll kastrullen med vatten så att hela burken täcks. Lägg gärna ett lock på.
5.
Låt koka/sjuda i 2-4 h. Ju längre koktid, desto tjockare/segare konsistens.
6. Fyll på med vatten kontinuerligt så att burken alltid är täckt (ca en gång i kvarten-halvtimmen).
7.
När det är färdigkokat, häll bort det heta vattnet och fyll på med iskallt och låt svalna. Var försiktig med att öppna konserven då innehållet kan vara hett.

Tips:

Gott att ha på kakor, i tårtor eller bara som pålägg på mackor.

Inga kommentarer: